Opgelet! Inschrijven voor het kamp kan tot en met 1 juni! Zie schakel voor informatie om uw zoon/zonen in te schrijven.

Nieuws


Matrozen aller landen, verenigt u!

02/05/2018

Voor de knapen, jonghernieuwers en hernieuwers is het dit weekend ronde op zaterdag (5 mei). Want te samen gaan we de woeste Dender trotseren!

We spreken af om 8u aan het grasveld, achter de Hartjes, op de Onderwijslaan (aan ‘t Oeverstekske). Het eerste vlot wordt te watergelaten om 11u en we verwachten aan 'den dikken van Pamel' te zijn tussen 16u en 17u!

Vergeet jullie lunchpakket en aangepaste kledij (dat nat mag worden) zeker niet. Momenteel wordt er een stralende zon en 20°C voorspeld, eventueel insmeren vooraf of een petje kan geen kwaad!

Schip ahoy!
De leiding

ps. Voor de sloebers en leeuwkes zal de ronde zondag doorgaan op het college, de jongknapen spreken zondag af aan Neigembos!Vernieuwde website!

08/03/2018

Beste leden, ouders en andere belanghebbenden,

Als je dit bericht lezen kan, zal je wel gemerkt hebben dat we onze website in een nieuw, verfrissend jasje hebben gestoken. Na enkele weken zwikken en zwoegen, zijn Bram, Pieter & Jarne eindelijk blij met het eindresultaat! Er zijn geen drastische veranderingen gebeurd. Alle informatie is nu veel sneller bereikbaar, omdat we ditmaal gekozen hebben voor een "onepager" (alle onderdelen bevinden zich nu op een enkele pagina).

Mocht je vraag niet beantwoord worden na het doornemen van de website, of moest het zijn dat er nog enkele fouten in de website zijn gekropen, kan je een contactformulier versturen naar de leiding. Wij doen ons uiterste best om je zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien.

Groeten,
Sitemannen
Bram & Pieter
Informatie


Omdat het als nieuw lid niet vanzelfsprekend is om meteen op de hoogte te zijn van de gebruikte termen en de gewoontes binnen onze KSA-groep geven we even een kort overzicht:

 • Wat is KSA juist? Hier bestaan meerdere juiste antwoorden voor. Het meest omvattende is een super manier om je op zondag te amuseren, vriendschappen voor het leven te smeden, en telkens opnieuw een beetje thuis komen eigenlijk.

 • We komen iedere zondag samen op het college, tenzij anders vermeld, van 14 tot 17 uur. Dit samenzijn heet een ronde.

 • Een ronde begint normaal gezien met een openingsformatie. Dan staan we per ban van jong naar oud naast elkaar.

 • Bij de openingsformatie wordt kort meegedeeld wat er allemaal op het programma staat. We zingen ook nog even het 'Ja-knapenlied', een oude traditie, en gaan vervolgens van start met de activiteit.

 • In de ‘grotere’ vakantieperiodes tijdens het schooljaar is er normaal geen ronde, tenzij anders vermeld in het programma.

 • We gaan ook ieder jaar op ledenweekend. Voor de sloebers, leeuwkes en jongknapen wordt er een heem (een 'kamphuis') voorzien.

 • Ook de jaarlijkse daguitstap mag niet ontbreken. Deze leidt ons eens naar een speciale en vooral toffe locatie! De trein op richting zee of de zoo. Alles is mogelijk!

 • Iedere zomer gaan we op kamp. Dit is het moment waar iedere KSA’er naar uitkijkt. Tijdens het kamp is er voor vervelen zeker geen tijd! Slapen doen de Sloebers, Leeuwkes en jongknapen of in een heem (als dit ter beschikking is), of in een tent (stiekem is dit veel leuker). De knapen en (jong)hernieuwers slapen steeds in tenten.

 • Het kamp duurt vijf dagen voor de sloebers, zes voor de leeuwkes en voor de andere groepen tien. Op kamp doen we een hele boel toffe activiteiten: bosspelen, weidespelen, waterspelen, zwemmen, ravotten, etc. Als afsluiter maken we een reusachtig kampvuur.

 • Mocht je besloten hebben uw zoon in te schrijven voor de KSA, in de rechterbovenhoek of helemaal beneden de pagina vind je een knop om een inschrijving te starten!
Bondsleiders: Bono en Pieter
De bondsleiding is de eindverantwoordelijke van het algemene reilen en zeilen van onze jeugdbeweging. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de evenementen, controleren de leiding en houden alles nauwlettend in het oog. Je mag ze dus de grote bazen noemen.

Proost: Priester Alexander
Naast de bondsleider is er de bondsproost die voor meerdere generaties een oogje in het zeil houdt. Vroeger was dat E.H. Jos Jacobs die enkele jaren geleden overleed. Ook de nieuwe proost heeft banden met het Sint-Aloysiuscollege. Priester Alexander Vandaele geeft er immers godsdienst.

Penningmeester: Matthijs
Het hele financiële aspect van onze werking neemt Matthijs voor zijn rekening. Hij zorgt ervoor dat de leiding geen domme uitgaven doet, alle facturen op tijd betaald worden en we niet over ons budget gaan.
Voor al uw financieel advies slechts 1 adres: Matthijs Neven.

Schakelmannen: Bram, Sammy en Emiel
Bram heeft afgelopen jaar de schakel zo goed gedaan dat de hele leidingsploeg hem heeft gesmeekt om de taak dit jaar opnieuw te vervullen. Bram wordt dit jaar bijgestaan door Sammy, ook wel de Louis Paul Boon van Ninove genoemd. Beiden nemen ze talenknobbel Emiel onder hun vleugels, die dit jaar het trio vervolledigt en zich volledig wil smijten in het schrijven van de Schakel.

Materiaalmannen: Hannes en Sammy
Deze twee heren zijn verantwoordelijk voor het materiaal van onze jeugdbeweging. Onderhoud, aankoop en inventariseren behoort tot hun takenpakket. Orde en netheid zijn synoniemen voor dit duo. Iets niet op zijn plaats gelegd? Dan krijg je te maken met Hannes of Sammy!

Uniformenman: Stijn
Een uniform bestellen? Slechts 1 adres: Stijn, ook wel de Jani Kazaltzis van Ninove genoemd. Hij zal elke week naar de KSA-shop in Gent gaan om de stock aan te vullen en iedereen te voorzien van het mooiste uniform.

Site man: Pieter & Bram
"Vaarwel vrije tijd", waren zijn laatste woorden voor hij begon aan het herschrijven van de site. Een klein projectje. Kleine fouten die in de site zitten zijn dan ook volledig zijn fout, maar wij zijn hem wel enorm dankbaar voor alle tijd en moeite! Later vervolledigde Bram dit machtige duo dat klaar staat om elk project tot een goed einde te brengen! Dank u Pieter & Bram, de site mag er zeker wezen!

Ledenverzekering: Arne en Janne
Alles wat te maken heeft met het inschrijven of verzekeren van uw zoon is de verantwoordelijkheid van Arne en zijn jongere broer Janne. Arne neemt dit jaar Janne onder zijn vleugels zodat hij daarna het goede werk van zijn grote broer kan verder zetten.
Ook de verzekeringen op evenementen of van de lokalen/materiaal behoort tot hun takenpakket.

Locatiemannen: Arnt en Nick
Een niet te onderschatten functie, met grote verantwoordelijkheden. Het zoeken naar de ideale kamplocatie of weekendplaats. Deze 2 goede vrienden verkennen elk hoekje van België en enkel de beste kampplaatsen geraken door de strenge selectie van Arnt en Nick.

Verslagman: Stijn
Applaus voor ijverige Stijn. Naast de taak van uniformenman begint hij aan zijn 2de jaar als verslagman. Zijn taak bestaat uit het nemen van notities tijdens de vergaderingen. Geen enkel detail ontglipt Stijn.

Jeugdraadmannen: Matthijs, Hannes, Nick, Pieter
"KSA MAKES NINOVE GREAT AGAIN". Onder dit motto vertrekken deze 4 zware mannen naar de jeugdraad en laten zij de stem van de KSA horen.

Onze lokalen bevinden zich in het Sint-Aloysiuscollege te Ninove (Weggevoerdenstraat 55, 9400 Ninove). Deze lokalen zijn niet te huur.
Post bestemd voor KSA Sint-Baafs Ninove stuur je best naar een van de bondsleiders:
 • Pieter Samoy: Roslaer 28, 9400 Ninove
 • Bono De Geest: Peperstraat 47, 9506 Zandbergen

Sloebers
6 tot 8 jaar / 1e en 2de leerjaar
De jongste leden van onze beweging noemen we de Sloebers. KSA betekent voor hen spelen, spelen en nog eens spelen. Ze kunnen zich op elke activiteit verwonderen over de nieuwe ervaringen die ze opdoen. Hun levendige fantasie zorgt ervoor dat ze op reis kunnen naar eender waar, met eender wie, om eender welk probleem op te lossen. Leiders zijn tijdens deze reizen hun troost en toeverlaat.
Leeuwkes
8 tot 10 jaar / 3e en 4de leerjaar
De leeuwkes zitten halfweg hun carrière op de lagere school en zijn niet langer de jongste leden van KSA. Het is een enthousiaste bende die geregeld al echt samen kan spelen. De spelletjes worden al wat complexer. Lang stilzitten is niet aan hen besteed, in onze jeugdbeweging kunnen ze bewegen en vanalles uitproberen wat thuis niet kan.
Jongknapen
10 tot 12 jaar / 5e en 6de leerjaar
De jongknapen vinden in KSA vooral actie en spanning. Ze mogen zelf al eens het initiatief nemen om de activiteiten wat op te vullen, al houdt de leiding steeds een oogje in het zeil. Ze zijn de waaghalzen van KSA, die graag in competitie treden met elkaar. In de jeugdbeweging mogen ze echt bij de groep te horen en nieuwe vrienden leren kennen.
Knapen
12 tot 14 jaar/ 1e en 2e middelbaar
De leden van 12 tot 14 jaar heten in KSA de knapen. Ze zijn stilaan 'groot' geworden en mogen de echte wereld gaan verkennen. Ze gebruiken de vrijheid die ze genieten als pubers om op avontuur te trekken. Ook in KSA kunnen ze met vanalles gaan experimenteren. Deze groep avonturiers is al redelijk zelfstandig geworden in al wat ze doen. Aangezien knapen volop zichzelf aan het ontdekken zijn, leidt dit geregeld eens tot kleine crisissen waar de leiders als moderator nodig is. De activiteiten worden al heel wat avontuurlijker en de vriendengroep nog wat hechter.
Jonghernieuwers
14 tot 16 jaar / 3e en 4e middelbaar
KSA wordt voor de jonghernieuwers een ontmoetingsplaats met vrienden. Ze zullen soms willen stilzitten om wat gezellig te babbelen, maar trekken er even graag eens samen op uit om de meest uiteenlopende stunten te beleven. De leiders zetten activiteiten op die een uitdaging vormen voor de leden en hen uitnodigen om samen te werken om hun doel te bereiken. Hierbij wordt al heel wat verantwoordelijkheid doorgespeeld naar de leden zelf en mag de groep geregeld zelf één en ander organiseren. In KSA mogen ze zichzelf zijn, los van de doordeweekse verplichtingen en verwachtingen.
Hernieuwers
16 jaar + / 5e en 6e middelbaar
Eens men 16 is geworden in KSA, komt men bij de hernieuwers terecht. Voor hen worden nog heel wat activiteiten georganiseerd, maar ze leren ook de kneepjes van het leiderschap kennen. Ze zijn actief bezig een eigen identiteit op te bouwen en daarin kan KSA een belangrijke rol spelen. Ze nemen een zeker engagement op binnen de groep en hebben inspraak in de richting die het uit moet. Ze maken plannen en keuzes voor de toekomst en denken na over de maatschappij en hoe die er zou moeten uitzien. Als jongeren kiezen ze ervoor zelf de handen uit de mouwen te steken en een steen(tje) bij te dragen. Daarnaast draait het natuurlijk ook vaak om gewoon in groep plezier maken en je eens uitleven, zonder je al te veel te moeten aantrekken van de eisen van de 'volwassen wereld' (het blijft namelijk nog altijd jeugdbeweging)..

Meer weten? Neem contact met ons op!Leiding


Sloebers


Card image cap
Arne Van der Vreken

Ledenverzekering & VZW


Card image cap
Hannes Torrekens

Materiaalman, planner & jeugdraadman


Card image cap
Matthias Peeters

Oversteekman
Leeuwkes


Card image cap
Bram Van der Taelen

Schakelman & siteman


Card image cap
Stijn Van Oudenhove

Verslagman & uniformman


Card image cap
Janne Billiau

Ledenverzekering


Card image cap
Stef Van den Haute

Oversteekman
Jongknapen


Card image cap
Matthijs Neven

Penningmeester


Card image cap
Sammy Masschelein

Materiaalman & schakelredacteur


Card image cap
Emiel Van Belle

Schakelredacteur


Card image cap
Jens Remue

Oversteekman
Knapen


Card image cap
Bono De Geest

Bondsleider


Card image cap
Pieter Samoy

Bondsleider, siteman & jeugdraadman


Card image cap
Jarne Van de Velde

Designman
Jonghernieuwers en hernieuwers


Card image cap
Arnt De Durpel

Locatieman & proostman


Card image cap
Nick Van der Taelen

Locatieman & jeugdraadmanProgramma


Kan je de schakel niet zien? Bekijk hem hier!
Downloads


Kampschakel 2018
alle info over het kamp


Schakel 3 (2017-2018)
driemaandelijks programmaboekje


Medische fiche
ledenweekend en kamp


Formulier mutualiteitInschrijven


Inschrijving startenContact


Je kan de leiding contacteren door een mail te sturen naar het e-mailadres leiding@ksaninove.be of het onderstaand contactformulier in te vullen.